top of page
  • Foto van schrijvermrlpas

Werken als vrijwilliger in 2024

In 2024 kunt u als vrijwilliger onbelast een hogere vergoeding ontvangen. 


De maximale onbelaste uurvergoeding wordt namelijk verhoogd van € 5,00 in 2023 naar € 5,50 in 2024 voor vrijwilligers van 21 jaar en ouder.

Voor vrijwilligers jonger dan 21 jaar is het bedrag verhoogd van € 2,75 in 2023 naar € 3,25 in 2024. 

De maximale vrijwilligersvergoeding was in 2023 € 190 per maand en € 1.900 per jaar. Dit wordt in 2024 € 210 per maand en € 2.100 per jaar.Pas juridisch advies deelt kennis en ervaring met u!


U ontvangt een vrijwilligersvergoeding:

  • indien u 21 jaar of ouder bent en heeft afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt;

  • indien u jonger dan 21 jaar bent en hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt;

  • indien u een vergoeding ontvangt die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van uw werk en u niet hebt afgesproken dat u voor uw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Deze maximumbedragen gelden dan voor het totaal van de vergoedingen voor uw inzet.


Indien u in 2024 een hogere vergoeding ontvangt dan de genoemde maxima, moet u over deze vergoeding wel belasting betalen. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet, zal deze belasting inhouden op uw vrijwilligersvergoeding en afdragen aan de belastingdienst.


Vergoeding onkosten

Ontvangt u een vergoeding voor door u gemaakte onkosten? Dan hoeft u daarover geen belasting te betalen indien de vergoeding die u ontvangt gelijk is aan de door u gemaakte kosten.

 

Vergoeding voor arbeidsinzet en onkosten

Ontvangt u naast de vergoeding voor uw inzet ook nog een vergoeding voor de gemaakte onkosten, dan telt de belastingdienst de onkostenvergoeding en de ontvangen vergoeding voor het vrijwilligerswerk op. Is dat samen meer dan € 210 per maand of € 2.100 per jaar, dan zal de vrijwilligersorganisatie belasting inhouden op uw vrijwilligersvergoeding en afdragen aan de belastingdienst.


Bijstandsuitkering en vrijwilligerswerk

Ontvangt u een bijstandsuitkering en daarnaast een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk? Dan verandert de hoogte van uw uitkering niet, mits de vrijwilligersvergoeding in 2024 niet hoger is dan € 210 per maand en € 2.100 per jaar.


Jonger dan 27 jaar

De vergoeding voor vrijwilligerswerk kan dan gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Dit hangt af van het soort vergoeding. Gaat het om een algemene kostenvergoeding, dan wordt u gekort op uw uitkering. Bij een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte onkosten gebeurt dat niet.


Vrijwilligersvergoeding belast als loon

Ontvangt u als vrijwilliger meer dan bovengenoemde vergoedingen en is het ontvangen bedrag ook hoger dan de door u gemaakte kosten, dan is de hele vergoeding belast voor de inkomstenbelasting. U geeft deze inkomsten op in uw aangifte inkomstenbelasting.


Werkt u bij verschillende organisaties als vrijwilliger en krijgt u per organisatie niet meer dan de maximale vergoeding, maar alles bij elkaar geteld wel meer? Dan moet u de ontvangen vergoedingen opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting en is de vergoeding belast met inkomstenbelasting, tenzij de vergoeding uw onkosten dekt.


Heeft u vragen over deze blogpost, bel dan 010 – 404 53 40 en vraag naar mr. Laura Pas, de schrijver van dit blog of zend een e-mail aan secretariaat@pasjuridischadvies.nl .

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page